Blog > Komentarze do wpisu
Jak sprawdzić swieżość jajka?
Świeże jajka mają raczej matową i chropowatą skorupkę, natomiast stare jajka są często błyszczące i gładkie. Świeżość jajek możesz też sprawdzić, wkładając je do zimnej osolonej wody (50 gr soli na pół litra wody) – wtedy świeże jajka opadną na dno, a stare będą pływać.
Już na pewno łatwo ustalisz świeżość jajka po rozbiciu go: białko świeżego jest gęste i sztywno otacza żółtko, a w nieświeżym białko jest rzadkie i szybko się rozpływa. Gotowane jajko jest świeże, gdy żółtko znajduje się pośrodku; w nieświeżym żółtko będzie tuż przy skorupce. Jajka w skorupkach brązowych są mocniejsze niż w białych.

niedziela, 25 listopada 2007, 9moniam

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: mateusz, *.mmj.pl
2009/06/29 00:51:32
Ugotowałem jajko, wyszło mi tak że żółtko na twardo ale w środku troche lejące. Zawsze lubiłem jajko na pół twardo - żółtko lejące. Teraz przegryzłem i poczułem gorzkość z tyłu języka. Białko nie było gorzkie, żółtko tam gdzie twardawe nie było gorzkie, ale w środku było lejące i ono było gorzkie. Lejące żółtko było gorzkie, nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem. Zapach normalny, kolor też - żółtko mocno pomarańczowo-żółte w przeciwieństwie do tych z supermarketu.

Drugie pytanie - jak długo jajka można przechowywać (w lodówce)? po jakim czasie mogą sie zepsuć?
-
Gość: mateusz, *.mmj.pl
2009/06/29 00:55:00
P.S. Odnośnie tego gorzkiego żółtka, zapomniałem zadać pytania. O czym świadczy ta gorzkość? nigdy nie miałem do czynienia z gorzkim żółtkiem. Czy jajko było zepsute?
-
2009/06/29 20:42:17
Ciekawe, nie spotkałam się z czymś takim również. Być może jajko było gotowane zbyt długo lub faktycznie jajko nie było pierwszej świeżości. Trudno mi się wypowiadać w sytuacji kiedy nie miałam nigdy z czymś takim do czynienia.
-
Gość: weganka, *.chello.pl
2010/11/10 12:17:47
Ojej!!! Może kurczątko zjadłeś?! ble....
-
Gość: anetka6, *.dynamic.chello.pl
2011/02/10 19:28:18
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2011/02/10 19:28:31
-
Gość: amelia, *.icpnet.pl
2012/09/25 13:35:11
Ostatnio świetny sposób na sprawdzenie świeżości jajek znalazłam na natoobe.pl!natoobe.pl/odkrywamsmaki/article/view/la_id/353
-
Gość: blindmen, *.free.aero2.net.pl
2013/06/21 10:58:12
Hoduje kury amatorsko mam ich 10szt i wiem ze jedynym sposobem jest ugotowanie jajka i sprawdzenie jak skorupka odchodzi. Jajka które zaraz zbiorę i dam do lodówki to nawet po 2 tygodniach ciężko obraz bo skorupka schodzi z jajkiem. Te które sa przechowywane w CIEPLE to ładnie się obierają. Moje jajka z lodówki j po 3 tygodniach dopiero się ładnie obierają. I tyle. Wasze sposoby omija się szokiem temperaturowym i pasza dla kur - ale tego się nie mówi.
-
Gość: wieś, 83.238.157.*
2015/09/30 18:55:13
Zdrowe jajka zawsze będą żółte a te pomarańczowe to najgorszy szajs . Nie dajcie się też zwieść kupując jajka na rynku kiedy mówią wam że mają jajka wiejskie a na nich są oznaczenia czyli numery to na pewno nie są wiejskie .wiejskie są bez żadnych numerów i to one są najlepsze. A te z numerami dobre są tylko te kiedy mają 0 lub 1 z przodu a gdy oznaczone są cyfrą 2 lub 3 z przodu to możemy je wyrzucić są najgorszej jakości kury są męczone w klatkach be możliwości ruchu.


PustaMiska - akcja charytatywna
Top Blogi


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


Blogerki kosmetyczne, artykuły dla kobiet 12 UnReal


Durszlak.pl



Kopiowanie
oraz wykorzystywanie
zdjęć mojego autorstwa
bez mojej zgody
zabronione!